Leírás

Kint vagyok Kielben (Németország) PhD hallgatóként, és ide írom le, hogy mi zajlik :) A végéről kezdjétek! :P

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Azt hiszem, hogy a korábban már megénekelt, normális ember képzeletét meghaladó bürokráciának megvan az oka. Ez pedig valószínűleg a szintén nem gyenge tekintélytisztelet ellensúlyozása. Na nem kell semmi iszonyatosra gondolni, sőt, inkább az apró dolgokra, amikben a rang alapján megítélés atombiztosan megjelenik.

Például nem mindegy, hogy milyen színű tollal írja alá valaki az egyetemi dokumentumokat.  Merthogy a kék van a mezei embereknek (meg talán a fekete?), a pirossal azt hiszem a tanárok írhatnak, valami lila van az egyetemi középvezetőknek (dékánok, intézetvezetők, ilyenek), és zöld aláírást pedig csak a rektor produkálhat. Persze ezt csak mesélték nekem, részem nem volt benne tekintve hogy én évek óta mindig kékkel írok, hogy ne legyen fennakadás abból, hogy véletlenszerűen fordulnak elő a tollaim a kezemben.

Ami viszont konkrétan velem történt, annak az volt az alapja, hogy itt a kulcsoknak is rangja van. Én doktoranduszként egy meghatározott kulcstípust kell, hogy kapjak, ami meghatározott ajtókat nyit az egyetem épületeiben.  Történetesen ebből a kulcsból éppen kifogytak, így várnom kellett kb. tíz napot, mire csináltak nekem egyet, és addig nem kaphattam másik, alacsonyabb rangút annak ellenére, hogy átmenetileg jó lett volna és volt is még belőle.

Persze van olyan is, ami valószínűleg otthon is hasonlóan megy, és most nekem eléggé kapóra jött. Ilyen a tegnapi posztban említett kollégium. Otthon -tudtommal- a külföldi hallgatók lehetőség szerint jobb szobát kapnak a kollégiumokban, és a doktoranduszokat pedig felvétel nélkül felveszik.  Ez itt is valahogy így lehet, mert a kollégiumi honlapon azt írják, hogy lottó-szerű a bekerülés (és tényleg: 30000 körüli hallgatóra jut 1500 körüli férőhely, a többsége messzebb az egyetemtől és több ember van egy lakóegységben). Ezzel szemben én itt mindkét kedvezményezett csoportban benne vagyok, így azonnal kapnom kellene jó kollégiumot. És tényleg, itt vagyok éppen benne.

Ez mondjuk nem baj, így nyugodt környezetben tudok nektek írni minden nap :)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kiel.blog.hu/api/trackback/id/tr874845148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Net-uddki 2012.10.12. 20:09:42

Örülök, hogy kaptál kulcsot,várjuk az újabb híreket. A Net-uddki apukája is sokszor csókoltat:)

SzAbel 2012.10.12. 20:19:26

udv Marci,
ezek jo hirek; l.sz. kituzni az LRG zaszlajat Kielben!
kosz es udv,
sza

Kobarid 2012.10.16. 19:19:57

a zászlót ki fogom tűzni és ennek külön posztot szentelni. a dolog mikéntjét (photoshop, nyomtatás, etc.) még nem döntöttem el.

Kobarid 2012.10.16. 19:20:40

a kulcs jó dolog, a hétvégi munka záloga!
nagyapót sok szeretettel üdvözlöm!!!

Ridegfarkas 2012.11.02. 12:50:04

Amit fent leírtál, annak neve röviden "MŰKÖDŐ POLGÁRI KÖZIGAZGATÁS", szemben a balkáni "másképpen működővel". Az szabályok alapján, emez sógor-koma alapon, haveri kijárókon át, vagy konkrét korrupció ellenében dolgozik. A feudális vármegyerendszer, mindig változó név alatt, ezer éve változatlan szellemben él. Labancok próbálták modernizálni, de felkelésekkel, kiegyezéseket mindig elértük, hogy e rendszer változatlanul fennmaradhasson.

Kobarid 2012.11.04. 20:13:34

De épp az a baj, hogy nem mindig működik, és ha igen akkor is többnyire feleslegesen.
Állítólag a világon kinyomtatott oldalak közül minden ötvenedik német...
Ettől persze a posztfeudális felállás sem működik, és nem is változik, pedig a felkelések sokszor épp erre (pl. tizenkét pontban a közteherviselés) irányultak, hiszen számosságban mindig több a kizsákmányolt, mint az úr (itt is több a polgár, mint a bürokrata).
süti beállítások módosítása