Leírás

Kint vagyok Kielben (Németország) PhD hallgatóként, és ide írom le, hogy mi zajlik :) A végéről kezdjétek! :P

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

feltenni_tgalattjaro_1349883932.jpg_1600x1200

Kiel egy komoly város. Ez látszott, amikor ide készültem (GDP adatok, tartományi főváros, óriási és öreg egyetem, etc. erről majd még írok), de kevésbé látszott, amikor megérkeztem (kicsi házak, nyugis környezet, etc. erről már írtam).

Az egyik fő oka Kiel nagyságnak, hogy a németek haditengerészete a huszadik század eleje óta előszeretettel foglalkozik errefelé a hadihajóival, és ami a mai posztban lényeges, a második világháborús tengeralattjárók is itt többnyire itt fészkeltek.  Ennek (is) állít emléket ez a kiállított U-boat, amit elég tehetségesen a harcokban meghalt tengerészek emlékűve mellé tettek, így azt is mindenki megnézi.  Annak ellenére, hogy nem vagyok (teljesen...) német, őszintén sajnáltam mindazokat, akik valamilyen kényszer vagy absztrakt cél miatt adták életüket egymás gyilkolásának közepette.

Egyébként az emlékmű maga is jól tükrözi a történelmet: még az első világháborúban meghalt haditengerészek emlékére építették a nemzetiszocialista vezetés alatt (ennek megfelelően lényegében egy óriási, tengerre néző téglatorony; mondhatni fallikus szimbólum), majd a második világháború után az akkor elesettek emlékműve is lett - de már általánosabb értelemben, majd a kilencvenes években ismét megváltoztatták, és -névleg- már a békésen hajózható tengerekért áll ott, és minden arra haladó hajó -elvileg- félárbocra ereszti a zászlóját. Amiből sok van, mert Kiel forgalmas hely (lásd majd szintén később).  

Aranyos változásokat olvashattam az egyik német tengeralattjáró-kapitány élettörténetében is, aki végigjárva a ranglétrát és a lényegesebb csatákat rekorder lett az elsüllyesztett hajók számában a világháború alatt, majd -szintén alkalmazkodva a kor szelleméhez- néhány évtized múlva a nyugatnémetként immár szövetséges NATO Északi/Balti-tengeri flottáját vezette, amelynek központja -kitaláltátok- szintén Kielben van.

A tengeralattjáró maga viszont azért csak majdnem eredeti állapotú, mert a negyvenes évek végén turistabarátabbá tették (konzerválták, ajtót vágtak rá, táblákat tettek bele, etc.), de néhány nyomkodható/csavargatható/kapcsolgatható eszköz még mindig használható benne. Ez német gyártmány, kéremszépen.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kiel.blog.hu/api/trackback/id/tr54831164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobarid 2012.10.16. 19:25:26

tettem fel.
a blog olvasóinak kényelme a mi számunkra a lehető legfontosabb.
süti beállítások módosítása